Bara äpplen

Premiär på Friluftsteatern (Slottskogen) 30 juni 2005.

Bara Äpplen knyter an till den klassiska farstraditionen genom sina stående inslag av komiska förväxlingar och ödesdigra missförstånd, men den är också ämnad att tillföra genren några nya djupare dimensioner.

Pjäsen utspelar sig på 1930-talet i Göteborg och handlar om två rivaliserande äppelodlarfamiljer. Den ena familjen besitter ett recept på äppelmust, som är något alldeles enastående och ger dem en överlägsen position på marknaden. Det sägs att fadern har tatuerat in receptet på den ena tvillingdotterns skinka när hon föddes, och att den som gifter sig med henne kommer att få ta del av receptet på bröllopsnatten. Den andra familjen vars fader Wilhelm Sörgård är helt besatt av tanken att komma över receptet, skickar sin son Rune till en handelshögskola i USA, så att han skall kunna gifta sig med den rätta av döttrarna. När han kommer tillbaka från staterna har han dock blivit hippie och därmed enligt fadern helt oduglig som friare.

Sörgård anlitar då istället en yrkescharmör vid namn Sonny Sonnysson som skall utföra uppdraget att förföra dottern. Sonnyssons ankomst ställer till mycket oreda i den lilla byn och utlöser en räcka missförstånd och förvecklingar. Gästgivare Henric Colliander har sedan länge varit dödligt förälskad i en av döttrarna och han får idén att klä ut sig till Sonnysson och bete sig riktigt vidrigt mot henne, så att hon aldrig mer vill träffa Sonnysson. Detta faller inte särskilt väl ut och allt blir en enda röra. På sant farsmanér löser det sig till allas bästa och slutet blir tämligen lyckligt. En annan gestalt i pjäsen är trubaduren Andersson, som spelar och sjunger för mat. Det förekommer alltså en del sång och musik i föreställningen.

Det var första gången på länge som det spelades teater på Slottskogens friluftsteater!

Medverkande

Manus: Mattias Kärrbrink

Regi: Jonas Eriksson

Medverkande: Erik Åkerlind, Nina Särkimäki, Jimmy Tingstedt, Josef Harringer, Hanna Ullerstam, Anette Sevréus, Janne Böe, Tobias Lundqvist, Conny Hoberg, Birgitta Wireen

Scenografi/Rekvisita: Tomas Nyqvist, Ulrika Carlberg

Kostym: Sara Wikman, Tinna Wejstål

Teknik: Andreas Donner, Arvid Wicander

Produktion: Isa Sundqvist, Per Östberg

Grafik: Niklas Eriksson